top of page

Start seizoen 2021 op zondag 7 maart

De musea en tentoonstellingen zijn conform de veiligheidsvoorschriften te bezoeken van 14u00 tot 18u00.

Mondmasker verplicht voor alle bezoekers vanaf 12 jaar.

Tentoonstellingen in 2021:

  -Hunnegem intern&extern

  -Schilderijen uit het kunstpatrimonium van de priorij

  -Historiek van de brouwerij Concordia

  -Huge Comic Corner

Openingsdagen:

 7 en 21 maart

 4 en 18 april

 2 en 16 mei

 6 en 20 juni

 4 en 18 juli

 1 en 15 augustus

 5 en 19 september

 3 en 17 oktober

HU02 14.jpg
Foto.104.GemengdOnderwijs.jpg
Kerst2019i.jpg

ACTUEEL 2018

19 september 2018 | Tweede Hunnegemfeesten groot succes

20 juni 2018  |  Hunnegembier voorgesteld op tweede openingsweekend

6 mei 2018  |  Verslag openingsweekend

3 mei 2018  |  Aankondiging openingsweekend

Maart-april 2018  |  Artikel Gerardimontium

27 januari 2018  |  Voorstelling boek

19 september 2018 | Tweede Hunnegemfeesten groot succes

De tweede Hunnegemfeesten in en rond de voormalige priorij in de Geraardsbergse Gasthuisstraat waren afgelopen zondag, 16 september, een voltreffer. ‘Begenadigd door het goede weer telden we vele honderden bezoekers’, legt een tevreden initiatiefnemer David Larmuseau uit. Vooral de muzikale omlijsting, de diverse activiteiten, de nieuwe musea, de verpleegsterschool en de activiteiten van de basisschool Hunnegem konden rekenen op veel belangstelling.

Het domein van de Hunnegemsite, dat de voorbije jaren grondig werd gerenoveerd, vormde het kader voor de tweede Hunnegemfeesten. ‘Begenadigd door het mooie weer werden die opnieuw een voltreffer’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau. De kinderanimatie en de workshops met ambachten kenden veel bijval. Zeer gesmaakt waren de muziekoptredens in het pandhof en op de feestweide. Die stonden in het teken van de viering van één jaar Eclips tv.  Sterk gewaardeerd waren ook de deelname van de basisschool Hunnegem en verpleegschool Sint-Augustinus.
Grote belangstelling kregen ook de twee musea die de voorbije maanden hun deuren openden. Dat zijn naast HUGE, het Museum Hunnegem Geraardsbergen, ook het Museum en Archief van de Vlaamse Film (MAVF).
‘Wegens de unaniem positieve reacties komt er volgend jaar een derde editie van de Hunnegemfeesten’, besluit Larmuseau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 juni 2018  |  Hunnegembier voorgesteld op tweede openingsweekend

Wegens het grote succes komt er eind juni een tweede openingsweekend in HUGE, het nieuwe Museum Hunnegem-Geraarsbergen. Bij die gelegenheid wordt het nieuwe Hunnegembier voorgesteld: een witbier met een lichte citroensmaak.

Duizend bezoekers
Het openingsweekend van het museum HUGE begin mei lokte een duizend bezoekers. ‘De reacties waren positief’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau. ‘Velen willen terugkomen om de elf secties van het museum nader te bekijken, terwijl anderen waren weerhouden.’ Daarom wordt nu een tweede openingsweekend ingericht.
Het nieuwe museum dat is ingericht in de Romaanse kerk en de Paxzaal brengt een nieuwe kijk op de ontstaansgeschiedenis van Hunnegem en de stad Geraardsbergen, wiens bakermat zij is. Verder wordt een nieuw licht geworpen op het ontstaan van de Mariadevotie in West-Europa. Bij de inrichting werd gebruik gemaakt van het hoogtechnologische materiaal aitex. HUGE is het eerste museum in België dat daarmee volledig is ingericht.

Lichte citroensmaak
Geraardsbergen heeft al enkele sterke streekbieren., waaronder Ghulden Cop, het Giesbaargs Muurken en Spartacus. Dat gamma wordt nu uitgebreid met het Hunnegembier. Dit idee sluit aan bij een aloude traditie om bier te brouwen in kloosters en abdijen.
Het is een witbier gemaakt met citroen honing uit Spanje en citrus hop die wordt geteeld in brouwerij Gaudium in Gemeldorp-Lierde, weet Larmuseau. De ingrediënten zijn alleen natuurproducten: water, mout, honing en gist. Het bier is arm aan gluten en krijgt dankzij de citroen, de honing en de citrus hop een lichte citroen smaak. Het alcoholgehalte bedraagt vijf procent.

Alleen in Hunnegem
‘Bierliefhebbers kunnen het Hunnegembier degusteren tijdens het tweede openingsweekend, maar het wordt alleen in Hunnegem geserveerd’, besluit Larmuseau. ‘We willen op geen enkele wijze de concurrentie aangaan met de al bestaande streekbieren.’

 

 

 

6 mei 2018  |  Duizend bezoekers tijdens openingsweekend HUGE

Massaal bijval voor Museum Hunnegem-Geraardsbergen

Duizend belangstellenden bezochten tijdens het voorbije weekend het nagelnieuwe Museum Hunnegem-Geraarsbergen dat is ingericht in de Romaanse kerk en de Paxzaal. ‘Wegens dat grote succes komt er een tweede openingsweekend op 22 en 23 juni’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau.

Nieuwe kijk op geschiedenis
De voorbije jaren is de site Hunnegem systematisch gerenoveerd. Zo zijn in de vleugel aan de straatkant de Thuisverpleging, het Dagverzorgingscentrum en Leerpunt ondergebracht. De voorbije periode werden de Romaanse kerk en de Paxzaal heringericht in functie van het nieuwe Museum HUGE. ‘Dat brengt de geschiedenis van Hunnegem en Geraardsbergen in beeld, want hier werd stad 950 jaar geleden gesticht’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau. ‘Het museum brengt een geheel nieuwe lijk op de ontstaansgeschiedenis van de stad en de Mariadevotie. Bij de inrichting maakte curator Koenraad De Wolf gebruik van het nieuwste hoogtechnologische materiaal.’

Laatste priorin op opening
Met dat museum maakt Larmuseau een belofte waar die hij in 2008 heeft gedaan bij het vertrek van  de zusters. Zuster Lutgarde, de laatste priorin van Hunnegem en de eregenodigde op de opening van het museum op vrijdagavond 4 mei was zeer in haar nopjes over het resultaat. ‘Ik had nooit gedacht dat het zo mooi zou worden’”, zei zij ontroerd. Aangrijpend was ook haar weerzien met vele bekende gezichten.

Tweede openingsweekend
Ook zaterdag 5 mei was de belangstelling groot en op zondagnamiddag kon met op de kopen lopen. Alles samen kwamen meer dan duizend bezoekers over de vloer.
Wegens het grote succes komt er een tweede openingsweekend op Vrijdagavond 22 en zaterdagnamiddag 23 juni. ‘De reacties waren unaniem positief’, vervolgt Larmuseau. ‘Veel aanwezigen willen terugkomen om de elf secties van het museum nader te bekijken.’

Filmmuseum Vlaanderen
Daarnaast wordt de komende maanden werk gemaakt van de uitbouw van het nieuwe Filmmuseum Vlaanderen. ‘Een deel van de collectie is al ter plaatse’, zegt de initiatiefnemer. ‘Die zal de komende werken worden opgesteld in de lokalen van de voormalige priorij.’

 

 

 

 

 

 

 

3 mei 2018  |  Openingsweekend Museum HUGE op 4-5-6 mei

Duizend jaar geschiedenis opnieuw tot leven

In HUGE, het nieuwe Museum Hunnegem-Geraardsbergen, brengen schilderijen, oorkonden, kaarten, muurschilderingen en 160 foto’s duizend jaar geschiedenis opnieuw tot leven. Dat is de belangrijkste culturele verwezenlijking van de voorbije jaren. Het museum is gratis toegankelijk tijdens het openingsweekend op 4, 5 en 6 mei.

Twee maal als een feniks uit haar as herrezen

Boudewijn VI, de graaf van Vlaanderen, koopt in 1068 het domein Hunnegem koopt om daar de nieuwe stad Geraardsbergen te bouwen. Op die plaats bevindt zich al een Romaanse kerk en een bloeiend bedevaartsoord dat teruggaat tot de prehistorie. Na de godsdienstoorlog wordt in 1624 naast de kerk een priorij van de zusters Benedictinessen gebouwd. Die wordt tijdens de Franse Revolutie verkocht, maar in 1816 vindt de heroprichting plaats. In de tweede helft van de 19de eeuw breekt een bloeiperiode aan. In 1914 zijn er 47 zusters. Maar vanaf de jaren 1960 is de teruggang onomkeerbaar. Nadat de zusters in 2008 de priorij verlaten, herrijst Hunnegem voor een tweede keer uit haar as. Onder de vleugels van Zorggroep Eclips is dat uitgegroeid tot een eigentijds socio-cultureel centrum.

Met tal van originele beelden op groot formaat toont het museum een geheel nieuwe kijk op dat verleden en heden.

 

Pensionaat en kloosterleven

In Hunnegem bevindt zich tot op vandaag een school voor kleuter- en lager onderwijs. Maar tot voor enkele decennia bevond er zich ook een gerenommeerd meisjespensionaat. Dat telde leerlingen uit heel het land en ook uit Engeland. Dat pensionaat was de belangrijkste basis voor nieuwe roepingen.
Verder besteedt het museum grote aandacht aan de Mariadevotie, de bedevaart, de figuur van Benedictus en de diverse aspecten van het kloosterleven.

 

Kunstschatten

Een ‘schatkamer’ toont de vier belangrijkste werken en in de pandgang worden de 17de- en 18de-eeuwse schilderijen tentoongesteld.. Verder komen de neogotische muurschilderingen van Louis Bert de l’Arbre ten volle tot hun recht.

 

Cultureel topevenement

Het museum HUGE is zonder twijfel de belangrijkste culturele verwezenlijking van de voorbije decennia in de streek. De initiatiefnemer is David Larmuseau. Het project werd inhoudelijk vorm gegeven door historicus en museumconservator Koenraad de Wolf. Beiden publiceerden enkele maanden terug de 200 bladzijden tellende monografie Hunnegem het kloppende hart van Geraardsbergen.

 

 

 

Maart-april 2018  |  Gerardimontium

In maart-april 2018 verscheen in nummer 278  (pp. 3-10) van Gerardimontium, het tijdschrift van de Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis een artikel van de hand van Koenraad De Wolf en David Larmuseau over de geschiedenis van Hunnegem. De titel luidt: Ontstaansgeschiedenis van Hunnegem en Geraardsbergen herschreven.

Naar artikel in pdf.

 

27 januari 2018  |  Ontstaansgeschiedenis van Geraardsbergen herschreven

Historicus Koenraad De Wolf en amateur-geschiedkundige David Larmuseau herschrijven aan de hand van negen hypothesen de ontstaansgeschiedenis van Hunnegem en bijgevolg ook van de stad Geraardsbergen wiens bakermat zij is. Dat is de meest in het oog springende boodschap in een nieuw boek over Hunnegem dat zaterdag onder massale belangstelling werd voorgesteld. Tien jaar na de sluiting van de priorij blijkt de ziel van Hunnegem nog altijd springlevend.

 

Kloppend hart van de stad

Hunnegem is de bakermat van Geraardsbergen. Maar wegens de ontwikkeling van een ongeziene dynamiek blijft deze site door de eeuwen heen het kloppende hart van de stad. Wanneer graaf van Vlaanderen Boudewijn VI in 1068 beslist om daar een stad te bouwen, bevindt er zich een cultusplaats. De Sint-Adriaansabdij neemt vanaf 1096 de rol van spiritueel centrum over, maar Hunnegem blijft een populair mariaal bedevaartsoord.

De voormalige priorin, zuster Lutgarde, noemde het een ‘mirakel’ dat Hunnegem duizend jaar lang die pioniersrol heeft opgenomen zonder geld en op vrijwillige basis. ‘De tomeloze inzet van duizenden meestal anonieme mensen stoelt op het geloof – letterlijk en figuurlijk – in en boven alles de liefde voor de mensen en de stad Geraardsbergen.’

 

Bewogen geschiedenis

Amateur-geschiedkundige David Larmuseau belichte de scharnierperiodes uit de bewogen geschiedenis van Hunnegem. ‘Vooreerst was er de verwoestende godsdienstoorlog na de Beeldenstorm van 1566. Na de godsdienstoorlog komt er in 1624 een priorij van de zusters Benedictinessen die uitgroeit tot een bloeiend slotklooster. Dat is later een bolwerk van verzet tegen het Franse bewind en de Hollandse regelneverij.’

Vanaf het einde van de 19de eeuw staan de zusters op de bres tegen armoede en werkloosheid. Ondertussen is Hunnegem uitgegroeid tot een gereputeerde onderwijsinstelling en een uithangbord van de neogotiek. Met de uitbouw van een socio-cultureel centrum wordt die voortrekkersrol vanaf 2014 opnieuw opgenomen.

 

Negen hypothesen

Historicus Koenraad De Wolf belichtte de negen hypothesen in het boek die de ontstaansgeschiedenis van Geraardsbergen herschrijven. Het gaat hier vermoedelijk over een prehistorische cultusplaats waar in 1050 een eerste Romaanse kerkje wordt opgetrokken onder de leiding van de monniken van de Sint-Pietersabdij van Dikkelvenne. De inwoners verzamelen 100 m³ stenen van op de heuveltoppen. Kort na de stichting van Geraardsbergen vervijfvoudigt de oppervlakte van de kerk en wordt Hunnegem de eerste moederparochie van Geraardsbergen. Daarvoor is nog eens 250 m³ stenen nodig. Het koor dat een oppervlakte heeft van honderd m² illustreert de immense populariteit van de bedevaart. ‘Elke steen van dit gebouw is doordrenkt met bloed, zweet en tranen’, zegt De Wolf.

 

Ziel springlevend

Tot slot situeerde amateur-geschiedkundige Jan Coppens op de druk bijgewoonde boekvoorstelling het nieuwe boek binnen de Geraardsbergse historiografie.

Deze viering maakt alvast duidelijk dat tien jaar na de sluiting van de priorij de ziel van Hunnegem nog altijd springlevend is.


 

Hunnegem Bier
Museum Hunnegem Openingsreceptie
Hunnegem Oorkondenkabinet David Larmusseau
Koenraad De Wolf David Larmuseau Hunnegem
Hunnegem Geraardsbergen Huge boek
Gerardimontium Hunngem
Foto.Hunnegemfeesten.2018.jpg
bottom of page