top of page

Op vooravond van 75-ste verjaardag van het einde van WOII

 

Monument in Hunnegem herdenkt twaalf slachtoffers Engels bombardement

 

Een nieuw oorlogsmonument in de tuin van de voormalige priorij Hunnegem herdenkt twaalf burgerslachtoffers van een Engels bombardement op 22 mei 1944 in de Gasthuisstraat in Geraardsbergen. ‘Dat betekent de aanzet van het openluchtmuseum De Priorij’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau. De inhuldiging vindt plaats op 29 september, op de vooravond van de 75ste verjaardag van het einde van de oorlog.

 

Bommen zaaien terreur

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zaaien Engelse bombardementen terreur op het door de Duitsers bezette Europese vasteland. In de avond van 22 mei 1944 wordt Geraardsbergen gebombardeerd. ‘Drie bommen van 750 kilo vallen in de moestuin van de priorij Hunnegem, waaronder een op vijftien meter van de Labeurzaal’, zegt amateur-geschiedkundige David Larmuseau. ‘1.200 vensters sneuvelen, het dak is zwaar beschadigd en de plafonds komen naar beneden. De omheiningsmuur begeeft het gedeeltelijk. In hun kroniek schrijven de zusters dat alles wat kon breken, ook kapot was.’ Maar in Hunnegem is niemand gewond. Verderop in de Gasthuisstraat vernielt een bom evenwel vijftien woningen en komen twaalf inwoners om het leven.

 

 

 

Eten maken en onderdak geven

Vanaf 23 mei 1944 krijgen 223 personen, wiens woning bij het bombardement is beschadigd, twee keer per dag een maaltijd in de priorij. Bij het klaarmaken van het eten krijgen de zusters hulp van het comité Winterhulp en oud-leerlingen van de school.

In de meimaand van 1944 blijft de angst voor nieuwe bombardementen groot en bij elk alarm vluchten de zusters naar de kelders. Ook veel buurtbewoners vinden daar een veilige schuilplaats.

 

 

 

Monument herdenkt slachtoffers

Op de vooravond van de 75-ste verjaardag van die noodlottige 22ste mei herdenkt een nieuw monument de twaalf burgerslachtoffers. ‘Dat is een postuum eerbetoon aan onschuldige mensen die hun leven hebben gegeven voor het vaderland’, vervolgt Larmuseau. ‘Hun namen, die in het monument staan gegrift, moeten wij blijvend gedenken.’

De slachtoffers waren Maria Beernaert; Malvina, Maria en Remi De Cooman; Emiel De glas; Irma De Nooze; Emiel De Vleeschouwer; Aimé De Vos; Louis-Jean Flamant; en Gilbert, Godelieve en Wivina Merckaert.

Het monument, dat een inslaande bom voorstelt, werd ontworpen en gerealiseerd door Stefaan Delannoit en Grafido. Het kwam tot stand met de medewerking van de musea Hunnegem en Wings of Memory. Deze laatste organisatie wil, onder de leiding van Delannoit, de herinnering aan de dramatische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog levendig houden.

 

Openluchtmuseum De Priorij

Het oorlogsmonument betekent ook de aanzet van een nieuw openluchtmuseum dat op het domein van vier hectare in Hunnegem wordt ingericht. ‘Het noemt De priorij – verwijzend naar de zusters die hier bijna 400 jaar hebben verbleven’, zegt Larmuseau. Dat museum heeft een drieledig doel. Naast het toegankelijk maken van een nieuw wandelpark aan de rand van de stad wil men de nog bestaande stukken geschiedenis nieuw leven inblazen: de begraafplaats van de zusters, de stadswal uit 1332, de voormalige steenbakkerijen en de kapellen. Ten slotte is het de bedoeling om een kunstparcours uit te bouwen langs deze wandelroute.

Drie Engelse bommen slaat op 22 mei 1944 in de tuin van de priorij Hunnegem kraters van 25 bij 13 meter.
Jozef Hageman (Jefke bozze) staat in de verwoeste woning van zijn dochter Maria en Jules Van der Maelen in de Gasthuisstraat. Maar geen van hen was thuis op het ogenblik van het bombardement.
Het nieuwe herdenkingsmonument, dat een inslaande bom in beeld brengt, vermeldt de namen van de twaalf slachtoffers.

Drie Engelse bommen slaat op 22 mei 1944 in de tuin van de priorij Hunnegem kraters van 25 bij 13 meter. © Archief Hunnegem

Jozef Hageman (Jefke bozze) staat in de verwoeste woning van zijn dochter Maria en Jules Van der Maelen in de Gasthuisstraat. Maar geen van hen was thuis op het ogenblik van het bombardement.  © Archief Hunnegem

Het nieuwe herdenkingsmonument, dat een inslaande bom in beeld brengt, vermeldt de namen van de twaalf slachtoffers. © Musea Hunnegem

bottom of page